Ako zdravo prestrieť veľkonočný stôl?

Ani cez sviatky nemusíme porušiť zásady zdravého stravovania

Ako zdravo prestrieť veľkonočný stôl?

S blížiacimi sa sviatkami jari sa u mnohých, ktorí sa snažia žiť zdravo, vynára otázka, ako pripraviť sviatočný stôl. Musí byť plný, ale nie preplnený mastnými a ťažkými jedlami. V minulosti sa na Veľkú noc hodovalo po 40-dňovom pôste, na stoloch rozvoniavalo údené mäso, klobásky, šunky, ale aj domáce koláče. Každý kraj mal trochu iné zvyky, ale všade sa stôl prehýbal pod množstvom dobrôt. Dnes sa už pôst nedodržiava ako kedysi, práve naopak – ľudia radi nakupujú zásoby pred sviatkami. Niektoré jedlá však jednoducho k Veľkej noci patria. Môžete si však nájsť ich zdravé alternatívy, bez zbytočných kalórii a sacharidov. V najväčšej slovenskej sieti predajní zdravej výživy Norbi Update vám poradia, po akých tradičných výrobkoch, ale aj moderných alternatívach siahnuť, aby na tom vašom stole nechýbali originálne a zároveň zdravé jedlá.

 

Špecialista na zdravé stravovanie Norbi Update Ivan Gallo, k tomu vraví: „Návštevu aj šibačov môžete prekvapiť obloženými misami, ktoré okrem údenín, patria k typickým veľkonočným jedlám. Namiesto majonézových šalátov s vysokým obsahom tukov a cholesterolu, zvoľte z našej ponuky vajíčkový, alebo parížsky šalát. Šunka, či klobása v  mäsiarstvach obsahuje škodlivé aditíva a múku, preto zdravšia je určite naša Update šunka z kuracích pŕs krájaná, alebo údená klobása. Ochutnajte aj náš krájaný chlieb s ražnou múkou, Dr. Schwarz cibuľový bochník, alebo pečivo, ktoré si môžete nakrájať k šunke s vajíčkami. A k vajíčkam pridajte vynikajúcu U1 majonézu so zníženým obsahom sacharidov. Ochutiť to môžete aj chrenom s majonézou alebo stolovým strúhaným z našej produkcie a samozrejme čerstvou zeleninou, rajčinami, paprikou, alebo aj zaváranou cviklou a uhorkami. Ak ste kreatívni, pripravte si veľkonočnú studenú alebo teplú roládu. Základ môže tvoriť šunka plnená syrom z našej bohatej ponuky. Ponúkame aj syry Halloumi v príchutiach natur, cesnakový, údený alebo s mätou, vhodné na grilovanie a pečenie. Pre tých, čo milujú mäso, je skvelým tipom veľkonočná plnka napríklad do kačice. Na prípravu zvoľte rožky Update, U1 strúhanku alebo Norbi múku a naše koreniny. Na stôl patria aj kvalitné vína. Vyberať môžete zo zdravých bielych a červených vín, ale aj z pív bez cukru.“

 

Ozdobou na sviatočnom stole a potešením pre deti môžu byť koláčiky v tvare veľkonočného zajaca alebo vajíčka. Na výber sú aj pre gazdinky ingrediencie na pečenie, ako Low Carb Flour Norbi múka, prášok do pečiva, vanilkový cukor, prírodné sladidlá zo stévie na prípravu polevy.

Ak máte radi koláče našich starých mám, nezabudnite na kysnuté cesto. Aj na plnenie hotových koláčov máme v ponuke širokú škálu lekvárov. Novinkou sú extra džemy jahodový, marhuľový. Zaujímavý je čučoriedkovo-bazovo-bazalkový džem. Základom pri pečení je nepridávať kryštálový ani vanilínový cukor, ak chcete dodržať zdravé stravovanie. Umelý cukor v našich výrobkoch nenájdete,“ odporúča I. Gallo.

Dodáva, že k aktuálnym novinkám značky, okrem džemov, patria aj chrumkavé syrové medailónky, či praclíky, slané tyčinky, ktoré sú vhodné na dekorovanie sviatočného stola. Zo sladkých pokrmov sú to tzv. brownie, mafiny s kakaovo-ríbezľovým krémom, kakaová roláda s  krémom, malinovo-piškótová roláda, či kokosové guľky s mandľami.

 

Nezabudli sme ani na kúpačov, ktorých môžete odmeniť bohatou nádielkou veľkonočných vajíčok alebo zajacov z mliečnej čokolády bez pridaných cukrov. Vytvorte si vlastný darčekový balíček z našich sladkostí, alebo si nechajte poradiť v predajniach po celom Slovensku“ uzatvára I. Gallo.

 

 

Viac informácií je na www.update.sk

 

Share This Article