Menu, La carte a švédsky bufet

 

Pri cestách do zahraničia je potrebné poznať niekoľko medzinárodne zaužívaných výrazov z oblasti stravovania, ktoré sa u nás akosi zlievajú do jednotného označenia.

„Menu“ z angličtiny, znamená ponuku kombinácie jedál za pevnú, obyčajne nižšiu cenu. Niekedy reštaurácia ponúka aj dve či tri „menu“. Odlišujú sa napr. tým, že „menu č.1“ ponúka ako hlavné jedlo napr. hovädzie mäso; „menu č. 2“ hydinu a „menu č.3“ rybu. Kombinácia jedál a nápojov v takomto prípade môže zahrňovať okrem už spomenutého hlavného jedla ešte polievku alebo predjedlo, zákusok alebo ovocie, kávu alebo nealkoholický nápoj. S „menu“ operujú najmä reštaurácie v turistických oblastiach alebo v strede veľkomiest.

Naproti tomu francúzske „La carte“ znamená ponuku väčšieho počtu jedál a nápojov, z ktorých každé má svoju samostatne stanovenú cenu. Z tejto ponuky si zákazník vyberie a zostaví sám akúkoľvek kombináciu. V podstate ide o u nás zaužívaný jedálny lístok. Ceny jedál a nápojov na „La carte“ sú vyššie. Najdrahšie reštaurácie „menu“ používajú veľmi zriedkavo.

V niektorých hoteloch a reštauráciách raňajky a obedy, menej už večere podávajú na spôsob tzv. švédskeho bufetu. Za jedlo a nápoje sa platí jednotná cena a zákazník môže zo širokej ponuky konzumovať čokoľvek v primeranom množstve. Niektoré hotely na Slovensku ponúkajú bufetové raňajky za jednotnú cenu aj pre v hoteli neubytovaných hostí. Podobne kaviarne ponúkajú raňajky formou menu.

Mária Mešťánková

FMK UCM v Trnave

Share This Article