Toto sa nevidí každý deň. Čitateľké nášho portálu Jane (44) z obce Jablonica na záhrade vyrástlo hneď niekoľko megatekvíc. Váha a obvod najväčšej je neuveritelná, má viac ako 60,3kg a obvod 2,2 metra. Tekvice sú v tomto období v kurze, či už na varenie alebo na výzdobu. Blíži sa predsa Halloween.

„Mnohé z nich sú okrasné, určené na skrášlenie okien a priedomí našich kamarátov, tá najväčšia možno poputuje na výstavu záhradkárov v Jablonici,“ priznáva nadšene s tým, že podobný kúsok sa im podarilo vypestovať už pred 14 rokmi.

Krémová polievka z tekvice hokkaido
Potrebujeme:
1 kg tekvice hokkaido
2 mrkvy
2 zemiaky
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
150 ml mlieka
kurací bujón, soľ, mleté čierne korenie, bazalku, oregano, olivový olej
Postup:
1. Tekvicu zbavíme jadier, mrkvu a zemiaky ošúpeme a všetky suroviny nakrájame.
2. Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, po chvíli pridáme nakrájanú tekvicu, mrkvu a zemiaky a restujeme.
3. Potom zalejeme vodou tak, aby boli suroviny ponorené. Pridáme bujón, korenie, soľ, bazalku a oregano.
4. Varíme 25 minút.
5. Keď je tekvica mäkká, rozmixujeme ju, pridáme mlieko a zamiešame.
6. Dobrú chuť.