Imunita oslabená nedostatkom slnečných lúčov, pár vianočných kíl navyše a únava spôsobená sychravým počasím – to je ideálna kombinácia, aby sa v našom tele usídlila chrípka. Najúčinnejším životabudičom a zároveň imunitným stimulátorom je vitamín C. Avšak ten prírodný…
Príroda nadovšetko
Tradičným zdrojom vitamínu C v našich zemepisných šírkach je napríklad šípka, ktorá obsahuje až 426 mg na 100 g. Pokiaľ ide o obsah účinnej látky, je na tom veľmi podobne aj rakytník rešetliakový, ktorý sa pridáva do mnohých prípravkov na posilnenie imunity. Úplne výnimočnú rastlinou v tomto ohľade je však rakytník tibetský. Ten totiž obsahuje až 1300 mg vitamínu C na 100 g a k tomu ešte komplex B vitamínov alebo vitamíny A, E, K a tiež D, ktorého v zimných mesiacoch vďaka absencii pobytu na priamom slnku mávame nedostatok a pre silný imunitný systém je nesmierne dôležitý.
Prečo nie syntetické „céčko“?
V prípade doplnkov stravy dodávame do tela naraz zbytočne vysoké množstvo účinnej látky. Vitamín C tu vydrží približne 2 – 4 hodiny s tým, že za tak krátku dobu dokáže spracovať iba jeho zlomok. Prebytočné množstvo potom organizmus musí vylúčiť a tým ho vlastne zaťažujeme, hoci sme ho pôvodne chceli posilniť.
Keď už ale konzumujeme vitamín C v syntetickej podobe, je vhodné tablety užívať po častiach a ešte v kombinácii s bioflavonoidmi, teda farebnými potravinami, ako sú napríklad červená repa, paradajky či čučoriedky, ktoré na seba viažu vitamínové častice a tak zaistia ich postupné uvoľňovanie do organizmu. Oveľa lepšie však je, prijímať vitamín C v prírodnej podobe.
Mocný rakytník tibetský
Možností je veľa, nás ale úplne očaril tibetský rakytník a keď sme objavili jeho silu, okamžite sme sa o ňu chceli podeliť. Práve preto sme vyrobili Himalyo Rakytník Juice, ktorý obsahuje 100% bio šťavu starostlivo za studena lisovanú výhradne z ručne zbieraných dobre vyzretých plodov. Okrem toho, že dodáva telu energiu a posilňuje imunitný systém, má tento džús oproti iným rakytníkovým produktom aj lahodnú chuť. Nie je tajomstvom, že na chuť rakytníka si musí každý zvyknúť, pri prvom ochutnaní nejde o veľkú lahôdku.
Rakytník obsahuje 25x viac vitamínu C ako pomaranče
Rakytníková šťava a olej dokážu vďaka unikátnemu obsahu hodnotných mikronutrientov poriadne nabudiť psychicky i fyzicky vyčerpaný organizmus, hodia sa ako prevencia chorôb aj ako posilňovač v čase rekonvalescencie. Jeho vysoký obsah vitamínu C (obsahuje ho až 25x viac než pomaranče) mu prepožičiava prezývku citrónovník severu. Okrem vitamínu C v ňom nájdete aj rutín, ktorý bráni rozkladu tohto pre imunitu tak dôležitého vitamínu. Práve vďaka rutinu si rakytník zachováva svoje úžasné vlastnosti aj po usušení a je vhodný aj na tepelné spracovanie. Okrem „céčka“ v rakytníka himalájskom nájdete aj vitamíny A, B, E, F, D a K. V rakytníkovom oleji sú aj esenciálne mastné kyseliny, polynenasýtené omega-3 a 6 a mononenasýtené omega-7 a 9. Tie znižujú riziko ochorenia srdca a ciev, zlepšujú mozgové funkcie a v neposlednom rade urýchľujú hojenie a regeneráciu pleti napr. pri popáleninách a v kombinácii s ďalšími látkami tiež chráni proti UV žiareniu.