Domov / články / Zaujímavosti / Slovenské Vianoce s tradičným sladkosťami. Na múku Babičkina voľba sa môžete vždy spoľahnúť.

Slovenské Vianoce s tradičným sladkosťami. Na múku Babičkina voľba sa môžete vždy spoľahnúť.

Väčšina z nás má rada tradičné slovenské Vianoce a našťastie si ešte stále nájdeme čas na vytvorenie vianočnej atmosféry a pohody. K tomu neodmysliteľne patrí vôňa vianočného čaju, balenie darčekov, tešenie sa na rozprávky, ale hlavne čarovná vôňa vianočného pečiva. Tradičné recepty sa dedia po generácie a v mnohých rodinách sa stále pečie dohromady, alebo si aspoň koláčiky v rodine vymieňame. Určite to poznáte aj vy, že najlepšie vanilkové rožteky sú od babičky, mama zase najlepšie vie linecké pečivo a nemôžeme zabudnúť na labky od tety. 

Aj tento rok vám prinášame tradičné recepty na obľúbené linecké koláčiky a klasickú vianočku. 

Keď pečiete pre svojich blízkych, je dobré použiť tie najlepšie suroviny, ktoré vám pomôžu dosiahnuť dokonalý výsledok. Na múku Babičkina voľba sa v tomto prípade môžete vždy spoľahnúť. Či už sa rozhodnete upiecť čokoľvek, v jej portfóliu vždy nájdete druh múky na tie najrôznejšie cestá.

LineckeBV_sirka

LINECKÉ PEČIVO

INGREDIENCIE:

  • 500 g hladkej múky Babičkina voľba (na krehké pečivo alebo špaldovej)
  • 2 vajcia
  • 250 g zmäknutého masla
  • 250 g práškového cukru
  • Jemne nastrúhaná kôra z 1/2 citrónu
  • 1 vanilkový struk

POSTUP:

  1. Zmiešajte múku, cukor a citrónovú kôru.
  2. Pridajte vajcia, obsah vanilkového struku a pokrájané maslo.
  3. Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do potravinovej fólie a cez noc ho uložte do chladničky.
  4. Pred pečením predhrejte rúru na 160 ° C.
  5. Cesto si dajte na pomúčenú plochu a vyvaľkajte z neho niekoľko mm hrubú placku.
  6. Vykrajujte požadované tvary a klaďte jednotlivé kusy na papierom na pečenie vyložený plech.
  7. Linecké koláčiky pečte do ružova a po vychladnutí zlepujte marmeládou.

VianockaBV

VIANOČKA

INGREDIENCIE (na 3 vianočky):

  • 1 kg hladkej múky Babičkina voľba na kysnuté cesto
  • 220 g masla
  • 280 g cukru krupice
  • 4 žĺtky + 1 vajce na potretie
  • 500 ml mlieka
  • Štipka soli
  • 1 sušené droždie
  • Kôra z 1 citrónu
  • Hrsť hrozienok
  • Hrsť orechov (mandle, vlašské orechy…)
  • Lyžica vanilkového cukru
  • Rum

POSTUP:

  1. Deň vopred vložte hrsť hrozienok do misky a zalejte ich rumom tak, aby boli ponorené (hladinu rumu tesne nad hrozienka).
  2. Do hrnčeka dajte 50 ml vlažného mlieka, sušené droždie, lyžicu múky a lyžičku cukru. Premiešajte a v teple nechajte 10 min odstáť.
  3. Do misy robota nasypte múku, cukor, vanilkový cukor, soľ a kôru z citróna.
  4. Pridajte zmäknuté maslo nakrájané na kocky, žĺtky, orechy, hrozienka aj s rumom, vlažné mlieko a zmes droždia.
  5. Pomocou hnetacieho háku hneťte najskôr 3 minúty pomaly a potom na vysokú rýchlosť tak dlho, kým cesto nie je vláčne a pružné.
  6. Vyklopte cesto na pomúčenú plochu a ešte trošku prepracujte rukami.
  7. Cesto vložte do múkou vysypanej misy, tú zakryte potravinovou fóliou a cesto nechajte v teple kysnúť asi 2-3 hodiny.
  8. Vykysnuté cesto rozdeľte na 3 časti (= 3 vianočky).
  9. Na každú vianočku rozdeľte cesto nasledovne: na dve polovice, obe polovice na 4 ks. 1 ks ešte rozkrojte napoly.
  10. Upleťte vrkoč zo 4 ks (na plechu vyloženom papierom na pečenie) a potrite ho vajcom.
  11. Upleťte vrkoč z 3 ks a položte ho na vrkoč zo 4 ks a potrite vajcom.
  12. Z 2 zostávajúcich najmenších kúskov zatočte „hada“ a položte ho na vrkoč z 3 ks.
  13. Prostredný a horná „vrkoč“ zahnite dole pod vianočku, aby bola pekne zakončená a držala pohromade.
  14. Uložte vianočky do tepla a nechajte ich ešte hodinu kysnúť.
  15. Pred pečením potrite vajcom (a ak chcete, posypte nasekanými orechmi) a vložte do rúry predhriatej na 150 ° C.
  16. Po 10 min znížte teplotu na 140 ° C a pečte ďalšiu hodinu. Ak sa vám už bude zdať vianočka upečená, vyberte ju. Dlhšie pečenia ju vysúša a znižuje vláčnosť.

TIP: Ak sa bojíte, že vianočka nie je stabilná, na niekoľkých miestach do nej pred pečením krížom napichajte špajdle. Po pečení nechajte vianočku pár minút ľahko vychladnúť, ale ešte za tepla špajdle vytiahnete. 

Zanechať odpoveď

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.Vyžadované polia sú označené *

*

Prejsť hore